Çanakkale Köprüsü neden yapıldı? - Hanifi Yavaş
SON DAKİKA

Çanakkale Köprüsü neden yapıldı?


Ülkemizde var olan bir zihniyet, yapılan her yatırıma bir bahane bularak karşı çıktığı gibi Çanakkale Köprüsü'ne de karşı çıkarak çeşitli tartışmalara neden olmuştur.  

Peki, Çanakkale Köprüsü neden ve hangi ihtiyaçtan dolayı yapıldı?
Bu köprü ile birlikte hangi yollar birbirine bağlandı?
Ülkenin ticaretine katkısı ne olacak?
Uluslararası ticarette nasıl bir rol üstlenecek?

Bilindiği üzere, dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yıl dönümü olan 18 Mart'ta  gerçekleştirildi?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Köprü' nün maliyeti 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Köprüden hiç araç geçmediği takdirde, 15 Avro ve günlük 45 bin araç garantisi ile 2,7 milyar Avro 11 yılda ödenecek. Türk ve Güney Koreli firmalardan oluşan, Daelim, Limak, SK, Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından yapılmıştır. 

Köprü, birçok sektöre önemli katkı sağlayacaktır. 

Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki  bütün limanlar, demiryolları ve hava ulaşım sistemlerini kara yolu ulaşım projelerini birbirine bağlayarak, Türkiye'nin dünya ulaşım ve lojistik sektörleri açısından stratejik olan konumuna önemli bir altyapı desteği sunuyor. 

Sanayi, turizm ve tarım alanlarda gelişim  gösteren Çanakkale ve bölgesi, köprüyle birlikte şehircilik anlamında da önemli katkı sağlayacaktır. Şehir, köprüyle birlikte sanayi sektörünün merkezi olacaktır. 


Bu köprü ile feribotta olan ulaşım ortadan kalkarken, hızlı tedarik imkanı da sağlıyor.
Feribot ile ortalama 40 dakika süren ve bekleme süreleri ile 1.5 saati bulan yolculuk 5 dakikaya düşmüştür. 

Bir kamyon sürücüsü köprünün sağladığı imkanı şu sözlerle anlatıyor. 

"Çanakkale'deki bir şirkette çalışıyorum. Ağır vasıta kullanıyoruz. Eskiden biz gemi sırasında saatlerce bekliyorduk. Kamyonun içinde zaman geçmiyordu. Şu anda o kadar güzel bir kolaylık oldu ki 5 dakikada karşıya geçtim. Bu köprünün turizmden ulaşıma kadar her şeye büyük faydası var. Gemi sırasında bekleme derdin yok, araç kuyrukları yok. Allah yapanlardan razı olsun." 

Köprünün yapımı ile birlikte, etrafındaki organize sanayi bölgelerine ve arsalara talep önemli ölçüde arttı. Biga ve Çanakkale merkezindeki sanayi bölgeleri dolduğu için yeni OSBM ve Çan ilçesinde  OSB projeleri hazırlandı. 

Bu proje ile Türkiye’nin batısında otoyolların birbirine bağlantısı tamamlanmıştır. Bu otoyolların tamamı Gebze-İzmir Otoyolu’na bağlanarak, Marmara’yı çevreleyen otoyol zincirinin halkaları birleştirmiştir.
Bu köprünün yapımı ile birlikte, İstanbul trafiğine girmeden yeni bir alternatif yol oluşmuştur. Bu vesile ile İstanbul’un üstlendiği ağır trafik yükü hafiflemiştir. Batı Anadolu boyunca halen İstanbul merkezli batı-doğu aksı üzerinde yoğunlaşan trafik yükü Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney yönüne doğru kayarak dengelenmiştir.

Bu proje, ulusal ve uluslararası turizm ve ticaretin canlanmasına da vesile olacaktır.

Avrupa’ya bir yılda gidip-gelen 1,5 milyon TIR’ın 4’te 1’i yani 375 bininin bu köprüyü kullanması bekleniyor. 
Türk sanayisinin yoğunlaştığı Marmara ve Ege şehirlerinin de açılmasından memnun olduğu, 1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa Birliği ülkelerine açılan anahtar görevi yapacaktır. Toplamda 25 milyar dolardan fazla ihracatı bulunan Ege Bölgesi şehirleri ve 15 milyar dolardan fazla ihracatı bulunan Bursa için açılan köprü Avrupa’nın anahtarı konumunda olacaktır. 

Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel etkileşim de olumlu etkilenecektir. Bu yolların birbirine  bağlanması ile İzmir, Aydın, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasındaki mesafe kısalmış  ve turizm sektöründe gelişme sağlayarak olumlu katkıları olacaktır. 

Bir diğer önemli katkısı ise taşımacılık sektöründe yaşanacaktır. 
Taşımacılıkta ticaret yolu kısaldıkça maliyetler düşecek, dış ticaretin etkinliği artacaktır. Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman ve yakıt maliyeti azalacaktır. 

Lojistik açıdan karayolunu kullanan TIR’ların İstanbul’dan başka alternatifi olmayan güzergahta yeni bir ulaşım rotası alternatifi oluşturan 1915 Çanakkale Köprüsü, karayolunun yanı sıra, denizyolu, demiryolu ve havayolu sistemleriyle de entegre hale getirmektedir. Böylece Avrupa’ya yıllık giriş-çıkış yapan 1,5 milyon TIR’dan pay almaya başlayacak. Köprünün bu TIR hareketliliğinden en az 4’te 1 oranında trafik çekmesi bekleniyor.

Kısacası, ülkemizin Türkiye Yüzyılı Projesi’nin önemli bir alt yapısıdır.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI