Tarihin salgın hastalıkları konuşuldu 

Ahde Vefa Derneği tarafından düzenlenen sohbet programında bu defa 'Tarihte Salgın Hastalıklar ve etkileri' oldu. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Ahde Vefa Derneği’nin düzenlemiş olduğu programda “Tarihte Salgın Hastalıklar ve Etkileri” Konuşuldu Dernek Başkanı Burhanettin Özdoğan, 2020 yılından itibaren çok ağır bir pandemi döneminin geçirildiğini söyledi. 

ÖZDOĞAN: HEP BERABER ACILAR ÇEKTİK 

Özdoğan, “Çok ağır bir pandemi dönemi geçirdik. Binlerce vatandaşlarımızı, onlarca arkadaşlarımızı kaybettik. Hep beraber acılar çektik, üzüntü çektik. Tarihte bu tür büyük salgınlar var. İnsanlık zaman zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu gün değerli hocamız Prof. Dr. Orhan Kılıç Bey, bir tarih yolculuğuna çıkarak salgınlar hakkında bilgiler verecektir” ifadelerine yer verdi. Osmanlı Tarihçisi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Orhan Kılıç,  tarihin salgın hastalıklarını ve o tarihte alınan önlemleri anlattı. 

KILIÇ: İNSANLIK TARİHİNDE CİDDİ BİR TECRÜBE ALANI VAR 

Kılıç, “Özellikle bu gün o çok üzerinde durduğumuz hijyen meselesiyle ilgili bazı tavırlar geliştiriyor. Neticede devrin şartları, teknolojisi farklı olsa da bazı konularda benzer tavırları gösteriyor. Onun için şunu söyledik. Dedik ki insanlık tarihinde ciddi bir tecrübe alanı var salgın hastalıklarıyla ilgili. Onun için bu günle ilgili uygulama yapacak otoriteler bu tarihteki o büyük tecrübe alanından istifade etsinler. Bir dönem şimdiki gibi kolay değil. Yani hastalığın sistematiğini yapmak mümkün değil. Çünkü hastalığın neden olduğunu bilmiyor ki. Bir şey geliyor, bir sürü insanı yakalıyor, hasta ediyor. Sonra da toplu ölümüne yol açıyor. Fakat buna sebep olan ney, onun farkında değil. Yani görünmez bir düşman, görünmüyor, bilmiyor. Bilmediği bir şeyle çarpıştığı zaman en kolay yol ona kutsiyet yüklemek. Hangi inanç sisteminin içerisindeyse ona göre bir kutsiyet yükleyip ‘işte bu tanrıdan gelen, İslami dönemde Allah’tan gelen musibettir’ deyip kaderci bir şekilde yaklaşıyor. Çünkü elden bir şey gelmiyor” dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN