Altın fiyatları artacak mı?

Altın fiyatları adeta çakıldı, tahminler art arda geldi. Riskli seviyelere kadar çekildi, güvenli liman olarak görülen altından çıkışlar başladı. Güne 1905 dolardan başlayan ons altın, geri çekilerek psikolojik sınırın hemen altında yani 1898 dolardan işlem görmeye başladı. Gün içerisinde en düşük 901 lira, en yüksek ise 907 lira seviyelerinin görüldüğü gram altın ise 903 liradan işlem görüyor.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar ise ‘Gram altın ne kadar olacak?’ ve ‘Altında düşüş devam edecek mi?’ sorularına cevap verdi. Altın fiyatlarındaki düşüşün alım fırsatı olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, tarih vererek altının geleceği hakkında bomba tahminlerde bulundu. Dünya Bankası’ndan dan yatırımcıları heyecanlandıracak bir açıklama geldi. Peki altın fiyatları daha düşecek mi? Gram altın ve çeyrek altın ne kadar olacak? İşte altın altınla ilgili son gelişmeler...

Altın fiyatları ABD’deki ekonomik gelişmelerle yön bulmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın 3-4 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan toplantıda politika faizinin 50 baz puan artırılabileceğini söylemesi altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturdu.

ALTINDA ‘FED’ ETKİSİYLE SERT HAREKETLER SÜRÜYOR

Haftanın ilk işlem gününde sert gerileme kaydeden ons ve gram altın 1 ayın dip seviyelerini gördü. Ons altın 1891 dolara düşerken, gram altın 898 lirayı gördü.

Salı günü 1911 dolara kadar yükselen ons altın 1905 dolardan kapanırken, 909 liraya çıkan gram altın 906 liradan tamamlandı. Bu gelişmeyle birlikte altın fiyatları 1 ayın dip seviyesinden yönünü yukarı çevirmiş oldu.

Fed cephesinden gelen sıkı para politikasına ilişkin mesajların etkisiyle dolar küresel çapta güç kazanırken, altın fiyatlarında geri çekilme görülüyor. Yatırımcılar güvenli liman olarak görülen altından çıkarken, dolar ve tahvile yöneliyor.

ONS ALTIN PSİKOLOJİK SINIRIN ALTINDA

Bugüne 1905 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda geri çekilerek 1900 dolar psikolojik sınırın hemen altında 1898 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1895 dolar, en yüksek ise 1907 dolar seviyeleri görüldü.

ONS ALTINDA BU SEVİYELERE DİKKAT

Analistler spot altında direnç olarak 1908 dolar/ons seviyesini işaret ederken, 1889 dolar/ons seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde fiyatın 1870 dolara kadar geri çekilebileceğini vurguluyor.

GRAM ALTIN GERİLİYOR

Güne 907 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda düşüş kaydederek 903 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 901 lira, en yüksek ise 907 lira seviyeleri görüldü.

DÜNYA BANKASI: ALTIN YÜKSELİŞİ SÜRECEK

Dünya Bankası, enerji ve tarım emtiaları fiyat tahminlerini yayınladı. Doğu Avrupa'daki çatışmanın emtialar üzerinde en önemli etkiye sahip olacağını söyledi. Bankanın analistleri altın fiyatlarının 2023 yılında düşeceğini ifade ederken 2022 yılı altın tahmini için şu değerlendirmelerde bulundu:

"Altın fiyatlarının, 2023'te düşüş öncesi 2022 yılında mütevazı bir şekilde artması bekleniyor. AB ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki daha sıkı para politikasının ağırlığı Fed'in enflasyonist sorunları gidermek için agresif oran artışlarının altın fiyatlarını baskılaması bekleniyor.''

ALTIN NEDEN GERİLİYOR?

Emtia fiyatlarında artan jeopolitik risklere karşın dolar endeksindeki güçlenmenin sürmesi ile satış baskısının sürdüğü gözlenirken, geçen hafta yüzde 2,1 değer kaybeden altının ons fiyatı, yeni haftaya da düşüşle başladı ve 1.915 dolar seviyesine geriledi.

Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, altındaki hareketi açıkladı ve beklentilere işaret etti. Küresel piyasalarda jeopolitik riskler ve merkez bankalarının para politikalarında beklenenden daha şahin adımlar atacağına ilişkin endişelerle baskı sürüyor.

Emtia fiyatlarında artan jeopolitik risklere karşın dolar endeksindeki güçlenmenin sürmesi ile satış baskısının sürdüğü gözlenirken, geçen hafta yüzde 2,1 değer kaybeden altının ons fiyatı, yeni haftaya da düşüşle başladı ve 1.915 dolar seviyesine geriledi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN