Türkiye garantör ülke olsun!

İSTANBUL'da yapılan Rusya Ukrayna barış görüşmeleri bitti. Ukrayna heyetinden 'Türkiye de garantör ülke olsun' açıklaması geldi. Barış görüşmeleri yarın devam edecek.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

İSTANBUL Dolmabahçe'de yapılan Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Ukrayna heyeti Türkiye dahil 9 ülkenin garantör olmasını istedi. Garantör olmasını istedikleri ülkeler şöyle: Türkiye, İsrail, Almanya, Kanada ve BM daimi üyeleri olan: Polonya, ABD, Rusya, Çin ve Fransa...

"NATO'ya girmeyeceğiz" ama...

Güvenlik garantilerinde Rus tarafıyla anlaşamadıklarını belirten Ukrayna heyeti, "NATO'ya girmeyeceğiz ama Avrupa Birliği'ne girmemiz engellenemez" ifadelerini kullandı.

Daha önce görüşmelerin iki gün süreceği açıklanmıştı. Toplantıya yarın devam edilmesi bekleniyor. Görüşmelere zehirlendiği iddia edilen Rus milyarder Roman Abramovich de katıldı. 

Dolmabahçe’deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'ndeki görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ve Ukrayna heyetlerine hitap etti İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

- Sevgili dostlar, kıymetli heyet üyeleri, Türkiye'ye ve İstanbulumuza hoş geldiniz. Böylesine kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten, barışı tesis etme yolundaki gayretlerinize katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz.
- Görüşmelerin şimdiden, ülkeleriniz, bölgemiz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Müzakere süreci barışa dair ümitleri yeşertmiş tüm dünyayı heyecanlandırmıştır. 
- Dışişleri Bakanım, Milli Savunma Bakanım, Başdanışmanım İbrahim Bey sürekli iletişim halinde oldular. Her iki tarafın da hassasiyetlerini koruyan adilane bir yaklaşım sergiledik. Öncesinde pek çok acıya şahitlik etmiş bir ülke olarak Karadeniz'in kuzeyinde benzer tablonun ortaya çıkmaması için çabaladık.
- Türkiye olarak sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Bu trajediyi durdurmak tarafların elinde. Bir an önce ateşkesin sağlanması herkesin faydasına olacaktır.
- Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken dönemdeyiz. Gelinen aşama itibarıyla heyet üyeleri olarak sizler tarihi bir sorumluluk üstlendiniz.
- Tüm dünya sizlerden müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerinizin yönlendirmesi ile barışın temelini atıyorsunuz, her katkıya biz hazırız. 

Liderler görüşmesine ev sahipliğine hazırız

- Bugün Taşkent'e hareket ediyorum. Dışişleri Bakanımız ihtiyaç duymanız halinde sizlere gereken desteği vermesi bakımından İstanbul'da bırakıyorum.
- Görüşmelerde arabuluculuk rolümüz bulunmuyor ancak sizler talep ettiğiniz müddetçe kolaylaştırıcı imkanları sağlamaya devam edeceğiz. Görüşmelerde zor ve çetrefil konuları ele aldığınızın farkındayız.
- Masadaki önerilerin ve varılacak uzlaşmaların, nihai barışın temelini oluşturacağı muhakkaktır. Kalıcı, sürdürülebilir bir çözüme ulaşabileceğinize eminim.
- Liderler düzeyinde teması da mümkün hale getirecektir. Böyle bir görüşmeye ev sahipliği yapmaya da hazırız. 
Rus Oligark Roman Abramoviç de Dolmabahçe'de...
Rusya ve Ukrayna heyetlerinin müzakereler için bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nden dikkat çeken bir görüntü yayınlandı. Görüntülerde, daha önce İstanbul'da olduğu ifade edilen Rus oligark Roman Abramoviç'in müzakerelerin gerçekleştiği yerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında oturduğu görülüyor.

Kremlin'den Abramoviç açıklaması

Abramoviç'in görüşmelere katılmasıyla ilgili Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov'dan açıklama geldi. Peskov, şunları ifade etti:  "Abramoviç Rusya ile Ukrayna belirli temasların sağlanmasında yer alıyor, ancak Rus heyetinin resmi bir üyesi değil, müzakerelere katılımının her iki tarafça da onaylandı. Müzakerelerin sonuç vaat edip etmediğini bugün ya da yarın anlarız."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN