Belediyelere tavsiyeler - Hanifi Yavaş
SON DAKİKA

Belediyelere tavsiyeler


Ülkemizde kangren haline gelmiş bir hastalık var.

Sevdiğimiz ve destek olduğumuz iktidar ya da belediyeler yanlış bir iş yaptığında her defasında bir "hikmet" arıyoruz.

Muhalif bir iktidar ya da belediye yanlış yaptığında ise acımasızca eleştiriyoruz.

Maide süresinde "Allah adil olanları sever, eğer bir konuda hüküm verirsen adalet ile hüküm ver." buyurmaktadır.

Yani yanlış bizden ise ben bizden değilim demesini bilmeliyiz.

Enflasyonun ve dolayısı ile hayat pahalılığının olduğu bir dönemde vatandaştan önce kamunun tasarruf tedbirlerini uygulayarak örnek olması gerekmektedir.

Belediyeler kamunun önde gelen kuruluşları arasında önemli bir konuma sahiptir.

Belediyelerin uygulaması gereken tasarruf tedbirleri neler olmalıdır?

İktidarlar dan sonra israfın en fazla olduğu kurumlar arasında belediyeler gelir.

Öncelikle popülist politika ve yapılması mümkün olmayan, vatandaşı aldatmaya yönelik vaatler de bulunmamalıdırlar.

Öncelikle ihtiyaç dışında personel alımı yapılmamalıdır. Belediye bütçelerinin önemli bir bölümü personel giderlerine ayrılmaktadır.

Yönetim değişikliği ile görevden alınan kişiler atıl olarak durmamalı ve bir şekilde değerlendirilmelidir.

Adama göre iş değil işe göre adam tercih edilerek liyakat ve ehliyete önem verilmelidir. Beceriksiz yöneticilerin yapacağı yanlış işler hem kuruma hem de vatandaşın alması gereken hizmetlere zarar verecektir.

Belediyeye ait şirketler arpalık olarak kullanılmamalıdır. Şirketler üzerinden yönetim kurulu üyelerine ücret ödemelerine son verilmelidir. Birçok üst düzey belediye yöneticisi birden fazla şirketten maaş almakta ve şirketler aracılığı ile ihtiyaç dışında personel alma uygulamalarından vazgeçilmelidir.

Yöneticilerin tatil amaçlı olmasına rağmen görevli gösterilerek yurt dışına seyahatlerine gönderilmesi uygulamalarına son verilmelidir.

Belediyelerin görevi vatandaşa temel hizmetlerin götürülmesidir. Vatandaşın vergileri, yandaş sanatçılara konserler verdirerek harcanmamalıdır. Eğlenmek isteyenlerin kendi imkânları ile istedikleri yerde eğlenebilirler.

Bir diğer husus ise reklam ve tanıtım giderlerinde yapılan harcamalardır.

Billboardlar da yapılan duyurular ve afişler gereksiz harcamalardır. İletişim teknolojisinin günümüzde geldiği aşamada yapılan tüm çalışmaların tanıtımı, dini ve milli bayramlarda yapılan kutlamalar, telefonlar ve sosyal medya aracılığıyla kolayca yapılabilmektedir. Bu nedenlerle billboardlarda sergilenen afişler gereksiz masraflardır.

Başkan hariç, başkan yardımcıları ve müdürlerin makam aracı saltanatına son verilmelidir. Kullanılması gereken makam aracı ise lüks olmamalı ve ülkemizde üretilen araçlar tercih edilmelidir. Aynı durum hizmet araçları içinde geçerlidir.

Mevsim sıcaklığının ve güneşin daha uzun olduğu bölgelerde park ve bahçe aydınlatmalarında güneş enerjisinden azami yararlanarak elektrik tüketiminden tasarruf edilmelidir.

Belediyeler spor kulübü kurarak önemli miktarda bu alana ödenek ayırmaktadırlar. Belediyelerin böyle bir görevi yoktur. Bu işlerden vazgeçmelidir.

Belediyelerde yapılacak işler yandaş müteahhitlere para kazandırmak amacı ile değil ihtiyaç durumuna göre yapılarak israf edilmemelidir.

Vatandaşı aldatmak için ihtiyaç olmadığı halde seçim arifesinde kaldırım ve asfalt işlerinden vazgeçilmelidir.

Belediyelerde yapılan ihaleler rekabete açık ve şeffaf yapılarak "davetiye usulü" kişiye ya da firmaya özel ihaleler ile yandaşların zengin edilmesi önlenmelidir.

Devlet işlerinde devamlılık esastır. Önceki dönemde başlanılmış ve yönetim değişikliği ile yarım kalan projeler tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulmalıdır.

Devlet bireyden, birey ise devletten beklemeden üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.

Hem yaşamımızdaki hem de kamuda yapılan israf önlenerek tasarruf edilirse içinde bulunduğumuz sorunlardan kısa zamanda kurtulmak mümkündür.
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06May

Belediyelere tavsiyeler

18Mar

CHP'nin din istismarı

08Oca
22Ara
22Kas