Orta gelirliye konut kampanyasının detayları belli oldu

Orta gelirliye yönelik konut kampanyasının ayrıntıları belli oldu. Adı Yeni Evim olan kampanya sadece sıfır konutlar için geçerli olacak. Azami vade süresi 15 yıl, faiz oranı ise 0,69 olacak. İstanbul'daki finansmanın üst limiti 5 milyon lira olacak.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olan İlk Evim İlk İş Yerim kampanyasının ardından Türkiye'nin gözü bu kez Orta Gelirliye Konut Kampanyası'nda.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Orta Gelirliye Konut Kampanyası'nın detaylarını açıkladı.

Kampanya kapsamında İstanbul 1. bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bolge; diger tüm iller 3. bölge olarak belirlendi.

Bankalar tarafından sağlanacak finansman 1. bölge olan İstanbul'da en fazla 5 milyon TL olacak. 2. bölgedeki illerde banka finansmanı en fazla 3 milyon lira, 3. bölgedeki diğer illerde banka finansmanı en fazla 2 milyon lira olacak.
Banka finansmanı sadece sıfır konutlara sağlanacak.
 
Kampanyadan yararlanmak için halihazırda konutun olmaması ve konut alınacak illerde 1 yıl içinde konut satışı yapmamış olma şartı bulunuyor.

Ayrıca 1 ve 2. bölgedeki iller için son 1 yıldır bu illerde ikamet etmiş olmak gerekecek. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

Asgari peşinat oranı tüm iller için yüzde 10 olarak belirlendi. Faiz oranı ise azami 15 yıl vade ve 0.69 olarak uygulanacak.

Vatandaşların ilk 3 yıldaki aylık taksitlerinin bir kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

Yüklenici firmalar da konut bedelinin yüzde 5'i kadar vatandaşa destek sağlayacak.

Kampanya Kapsamında Kredi Kullanılabilecek Konutlar İse Şöyle Sınıflandırıldı:

-Tamamlanmış konutlar
- Belirli oranlarda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterine uygun konutlar
- Yapımına başlanacak konutlar

İlk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması bekleniyor. Başvurular banka şubelerinden yapılacak. Kampanya 16 Ocak'ta başlayacak. Kampanyaya ilişkin ayrıntılar kurulacak web sitesi üzerinden paylaşılacak.
Kampanya sürecinin şeffaf şekilde ilerlemesi ve fiyat takibi için de bir komisyon kurulacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN