Meclis yeni Başkanı'nı seçiyor

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplanan Genel Kurulda, 30. Meclis Başkanı Seçimi yapılacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni bakanlar, TBMM Genel Kurulu'nda kürsüye çıkarak tek tek yemin etti. Bakanların yeminleri, diğer vekiller tarafından alkışlarla karşılanırken yeni meclis başkanı için yapılan oylamada 1. tur sona erdi. İşte adayların aldığı oy oranı ve detaylar...

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Cumartesi akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni Kabine üyeleri açıklandı. Bugün TBMM Genel Kurulu'nda vekil olan eski bakanlar yemin etti, ardından da yeni bakanlar kürsüye çıktı.

Vekiller tarafından alkışlandılar
Saat 14.00'te başlayan törende; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yemin etti. Bakanların yemin metinleri, vekiller tarafından alkışlarla karşılandı.

Meclis yeni Başkanı'nı seçiyor

TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplanan Genel Kurulda, 30. Meclis Başkanı Seçimi yapılıyor. Yeni Kabinenin yemin törenin ardından yeni meclis başkanı için oylama başladı ve saat 16.16 itibari ile 1.tur sona erdi. 

Meclis Başkanlığı seçiminde, AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun yarışıyor. 

Birinci tur sona erdi

Birinci tur sona erdi. Birinci turda toplam 586 oy kullanıldı.
Numan Kurtulmuş: 317 oy
CHP'nin adayı Tekin Bingöl: 131 oy
YSP'nin adayı Tülay Hatimoğulları Oruç: 51 oy
DEVA'nın adayı Mustafa Yeneroğlu: 16 oy
İYİ Parti'nin adayı Cihan Paçacı: 42 oy
Gelecek'in adayı Serap Yazıcı Özbudun: 20 oy

İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamadı
Toplamda 6 oyun geçersiz sayıldığı ve 586 milletvekilinin verdiği oylar sonucunda TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli, "İlk turda yeterli çoğunluk sağlanamadı, 2. tura geçiyoruz" dedi. İlk turda Numan Kurtulmuş 317, Tekin Bingöl 131, Cihan Paçacı 42 oy aldı. Yeni Meclis Başkanı'nın belirlenmesi için ikinci turda adaylardan birinin 400 oya ulaşması gerekiyor. ,

Kaç oy gerekli?
Gizli oyla yapılacak seçimin birinci ve ikinci turunda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turunda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN