Başkan Çağlar: Heyecanla 15 Eylül'ü bekliyoruz 

Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Mehmet Çağlar Bakü' nün düşman işgalinden kurtuluşunun 104'ncü yıl dönümü olması nedeniyle 15 Eylül'de Bakü'de Harput Senfonisinin seslerinin yükseleceğini söyledi. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Mehmet Çağlar, 15 Eylül tarihinde Bakü’de Harput Senfonisinden seslerin yükseleceğini söyledi. 

Eşsiz Anadolu medeniyetlerinin izlerini içinde barındıran türkülerimizin derlenerek evrensel musiki kurallarına göre çok sesli senfonik orkestraya uyarlanması sonucunda, senfonideki müzikal zenginlik, türkülerimizin ruhu, heyecanı ve düzenine çok renkli ve farklı bir heyecan katmış ve ortaya “Harput Senfonisi” çıkmıştır. Bu eserle 4 bin yıllık bir tarihi geçmişi olan HARPUT kültürünün çeşitliliği ve renkliliği tanıtılmaya çalışılmıştır. Harput musikisinin çok sesli senfonik orkestra uyarlaması ve opera sanatçıları tarafından seslendirilerek müzik dünyasına takdim edilmesi bir ilktir. Bir şehrin, bir yörenin geleneksel müziği bu eserle ilk kez senfonik olarak icra edilmektedir. Çok sesli kültür ile buluşmak Elazığ’ın kültür tarihinde bir kırılma noktasıdır. İfadelerini kullandı. 

ÇAĞLAR: HEYECANLA 15 EYLÜL’Ü BEKLİYORUZ 

Başkan Çağlar, “Harput musikisini Vakfımıza ait bu eserle önce bizlere tanıtmayı ve daha sonra da Fırat’ ın ötesine taşıyarak onu dünya müzik sahnelerinde sergilemeyi ve ona evrensel bir boyut kazandırmayı hedefledik. Bu amaçla yola çıkan Vakfımız eseri bugüne kadar gerçekleştirdiği 7 konserle; Elazığ, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana’ da sahnelemeyi başarmıştır. 6 konserde Adana Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, 2021 yılında son İzmir konserinde ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sahnede yer aldı. Tüm konserlerde Devlet opera sanatçıları solist olarak orkestraya eşlik ettiler. Eser bütün konserlerde yoğun ilgi ve beğeni aldı. Şimdi sıra yıllardır hayal ettiğimiz ve hedeflediğimiz yurt dışı konserine geldi. Vakfımızın yoğun emek ve çabaları sonucunda 15 Eylül 2022 tarihinde BAKÜ’ de “Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası” ve buradan götüreceğimiz Şef Artun HONİC ve Devlet Opera Sanatçılarımız Feryal Türkoğlu, Aydın Uçtuk, Zeynep Halvaşi ve Mehmet Yılmaz ile “Harput Senfonisi” konserini gerçekleştireceğiz. Bakü’ nün düşman işgalinden kurtuluşunun 104’ ncü yıl dönümü olması nedeniyle 15 Eylül gibi güzel bir günde Harput Senfonisinin dünyaca ünlü “Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası” ile sahnelenmesi bizim için de çok önemli ve özel olacaktır. Bugüne kadar yaklaşık on yıllık süreçte “Harput Senfonisi” için verdiğimiz emek ve gayretlerin başarılı sonuçlarla geri almış olmamız bizi heyecanlandırmakta ve kendimize yeni hedefler koymamıza neden olmaktadır. 15 Eylül’ de Bakü’ den yükselecek bu özel ve güzel seste buluşmak üzere sevgi ve saygılarımızla” şeklinde konuştu.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN