Naci Görür'den kritik Doğu Anadolu Fay Hattı uyarısı! 

Kuzey Anadolu fay hattı, Doğu Anadolu fay hattı ve Batı Anadolu fay hattının bulunduğu Türkiye, bugüne kadar büyük depremlerle sarsıldı. Kahramanmaraş depremi, Türkiye'de bulunan 3 büyük fay hattından biri olan Doğu Anadolu Fay zonu üzerinde gerçekleşti. 6 Şubat günü Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından Doğu Anadolu Fay Hattında bulunan iller gündeme geldi. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Prof. Dr. Naci Görür, kritik Doğu Anadolu fay hattı Adana depremi uyarısında bulundu. İşte, Doğu Anadolu fay hattı depremleri ve üzerindeki şehirler... 

Doğu Anadolu fay hattı risk haritası, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra araştırılmaya başlandı. Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Hatay ise 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerle sarsıldı. 11 ilde hasara yol açan depremin gerçekleştiği Doğu Anadolu fay hattında bulunan iller merak konusu oldu. AFAD tarafından yayınlanan Türkiye deprem risk haritası ile birinci, ikindi ve üçüncü bölge riskli iller açıklandı. Prof. Dr. Naci Görür, Adana için dikkat çeken deprem uyarısında bulundu. İşte, Doğu Anadolu fay hattı risk haritası... 

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDE? 

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son buluyor. 

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ ŞEHİRLERDEN GEÇİYOR? 

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam eder ve sonrasında Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir. 

PROF. DR. NACİ GÖRÜR'DEN ADANA İÇİN DEPREM UYARISI! 

"Arkadaşlar Hatay’da 6,4 ve daha küçük depremler oldu. Maraş depremlerinden sonra bu boyutta depremleri Hatay ve Adana’da bekliyorduk. Nitekim ben, Celal Şengör ve yerbilimci arkadaşlarımız duyurmuştuk. Maraş’ta oldu. Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor. Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var." 

DOĞU ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLER 

1998: Adana - Ceyhan depremi 
2003: Bingöl depremi,  
2010: Elazığ depremi, 
2020: Elazığ depremi, 
2023: Gaziantep - Kahramanmaraş depremlerini içermektedir. 

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. 

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum. 

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN