Kültürde değişim rüzgarı!

Kültür Mahallesi Muhtar Adayı Gazeteci – Yazar Gülşah Altaş, Elazığ'da günlük yayın yapan Hakimiyet Gazetesi'yle bir röportaj gerçekleştirdi. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Ömer Kaya

Gazetenin başarılı muhabirlerinden Hasret Kantarcıoğlu ile seçim sürecini konuşan Altaş, mahalle sakinlerinin kendilerine büyük teveccüh gösterdiğini kaydetti.

Altaş, Kültür Mahallesi’nin Elazığ’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak bugüne kadar hizmetlerden nasibini alamadığını belirtti. Mahallede doğup büyüyen ve rahmetli annesinin burada esnaflık yaptığına, bugüne kadar mahallenin sorunlarına birebir yaşayarak hakim olduğunu değinen Muhtar Adayı Altaş, seçim sürecinde sık sık mahalle sakinleri ile bir araya geldiğini, vatandaşların kendilerini samimi bir şekilde karşıladığını, bu süreçte az konuşup çok dinleyerek tüm sorunlarını not aldığını belirterek göreve gelmesi halinde bu sorunların çözümü için elinden geleni yapacağını söyledi.

İşte Altaş’ın sorularımıza verdiği o samimi yanıtlar.

Kültürde değişim rüzgarı!

Sayın Altaş, biz sizleri bir meslektaşımız olarak yakından tanıyor ve başarılı çalışmalarını çok iyi biliyoruz. Ancak Kültür Mahallesi sakinlerinin bir kez daha hatırlaması adına kendinizi tanıtır mısınız?

Öncelikle sizin nezdinizde Hakimiyet Gazetesi çalışanlarına teşekkür ediyorum. 1982 yılında Elazığ’da dünyaya geldim. İlköğrenimimi Şair Hayri İlkokulu’nda, ortaokulu Atatürk Ortaokulu’nda lise eğitimimi Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nde, yükseköğrenimimi ise Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamladım. İlimizin ilk yerel televizyonu olan Kanal 23’te ve Kanal E’de ana haber spikerliği, Birlik Medya’da, Günışığı ve Hakimiyet gazetelerinde muhabirlik görevlerinde bulundum. Yıllarca yerel radyo kanallarında programcılık yaptım. Mesleğimde birçok özel habere imza attım. Detay Medya bünyesinde yer alan Detay Dergisi ile Detay Haber siteleri sahibiyim. Aynı zamanda Elazığ Medya İnternet Yayıncıları ve Gazeteciler Derneği’nde kurucu  başkanlık yaptım ve halen yönetim kurulu üyesiyim.

Kültürde değişim rüzgarı!

Sayın Altaş, depremler ilimizi çok büyük oranda etkiledi. Kültür Mahallesi de depremden en çok hasar alan mahallelerden biri olarak dikkat çekiyor. Siz de deprem döneminde bir gazeteci olarak çok iyi gözlem yaptınız. Bu süre içerisinde edindiğiniz tecrübe muhtar seçilirseniz mahallenize nasıl yansıyacak?

Sokakları, caddeleri ile nezih bir mahalle olan Kültür Mahallesi, özellikle 2020 ve 2023 depremleriyle çok sayıda binası yıkılmış ve olumsuz görüntülerle öne çıkmış bir mahalle konumunda. Şehrin en eski ve köklü mahallesi olan Kültür Mahallesi’nin başta depremlerden kaynaklı olumsuzluklarını gidermek ve mahallemizi modern görünümüyle yeniden ihya ve inşa etmenin mücadelesini vermek amacıyla muhtar adayı oldum. Yıllardan beri Kültür Mahallesi’nde yaşayan, mahallenin güzellikleri yanında gazeteci kimliğim ile mahallenin problemlerini de bilen, mahallesine duyarlı biri olarak, Kültür Mahallesi’nin daha da gelişmesi ve güzelleşmesi amacıyla 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde Kültür Mahallesi Muhtar adayı olarak kutlu bir yolculuğa çıkmış bulunmaktayım. Yıkımların çok olması, boşaltılan binaların enkaz haline gelen görüntüsü ile şehrin merkezinde olmasına rağmen terk edilmiş bir mahalle görüntüsüne bürünen Kültür Mahallesi’nin hızlı bir şekilde yeniden inşa edilmesi ve eski canlılığına kavuşması hepimizin en büyük temennisi. İşte ben, gazeteci kimliğim ve budan da öte bu mağduriyetleri en çok yaşayan kadınlarımız adına ve bir kadın duyarlılığı ve hassasiyeti ile bu süreci hızlandırmak ve mahallemizi modern görünümü ile eski cazibesine kavuşturma amacıyla yola çıktım. Kültür Mahallesine bir kadın eli değmeli dedik ve mahallemize hizmet, komşularımıza nezih cadde ve sokaklar, yeni sosyal tesisler, parklar ve kamu hizmetlerinin en üst seviyeye çıkartılması için Muhtar adayı oldum.

Kültürde değişim rüzgarı!

ASLA TEREDDÜT ETMEDİM

Bir kadın olarak bu yola çıkarken tereddütleriniz oldu mu? Şayet muhtar seçilirseniz bir kadın yönetici olarak nasıl bir yönetim anlayışı benimseyeceksiniz?

Hayır asla bir tereddütüm olmadı. Kadınların hayatın her alanında aktif rol oynadığını biliyoruz. Bu yola çıkarken geçmişten edindiğim tecrübelerle çalışmalar yapacağım. Bir mahalle muhtarının paydaşı yerel yönetimler ve şehrin bürokratlarıdır. Bu konuda kendime olan güvenimin tam olduğunu belirtmek isterim. Mahallenin eksikliklerini tespit ederek bunu paydaşlara ilettiğiniz takdirde sorunun çözümü kolaylaşacaktır.

“ŞEHRİMİZİN SORUNLARINA KULAK TIKAMADIM”

Hem gazete hem televizyon hem de basın danışmanlığı gibi birçok görevde önemli ve başarılı bir geçmişe sahip biri olarak mesleğiniz ve deneyimleriniz, mahallenizin sorunlarına çözüm üretmede nasıl katkılar sağlayacak?

Gazetecilik mesleğini yıllardır severek yapıyorum. Mesleğimi icra ederken her daim sahada oldum ve haber masa başında değil sahada yapılır mantığını güttüm. Şehrin sorunlarına kulak tıkamayarak doğru bildiğimi her daim yüksek sesle haykırdım. Bizler şehrimizi seven insanlarız. Yıllardır çözüm bekleyen sorunları bir bir haber yaparak bunların çözüme kavuşması adına mücadele ettim. Şimdi de mesleğimden edindiğim tecrübeleri doğup büyüdüğüm mahallem için yansıtmak istiyorum. Elbette ki hiç bir sorun çözülmeyecek kadar büyük değildir. Hele hele basit dokunuşlarla yapılması gereken bazı sorunların çözümü çok daha kolaydır. Bakınız yıllarca bir basın mensubu olarak şehri karış karış dolaştım ve sorunları tespit ederek, hem gazete köşelerinde hem haber sitemizde yazmaya çalıştım. Bir gazetecinin en büyük gururu yaptığı haberin ses getirmesi ve habere konu olan sorunun çözüme kavuşmasıdır. Şimdi de kendi mahallem için ayaklandığımı özellikle belirtmek isterim. Yaklaşık bir aydan beri sahada gezilerimi sürdürüyorum. 7’den70’e birçok mahalle sakinimizle bir araya geldim ve kendilerini dinledim. Az konuştum ama çok dinledim. Mahallede eksik gördükleri hizmetleri bir bir not ederek göreve seçilmem halinde bunları çözeceğimi kendilerine ilettim. İnsanımız o kadar iyi niyetli ve nezaket sahibi ki buna bir kez daha şahitlik ettim. Özellikle bir gazeteci ve kadın kimliğimle beni güler yüzle karşılamaları noktasında büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

Kültürde değişim rüzgarı!

“KÜLTÜR MAHALLESİ BİRÇOK HİZMETTEN NASİBİNİ ALAMAMIŞ”

Kültür Mahallesinde uzun yıllardır yaşamaktasınız. Mahallenin sorunlarını da en yakından yaşayan bireylerden birisiniz. Gülşah Hanım, sizce mahallenizin en önemli ve aciliyet gerektiren sorunları nelerdir?

Evet Kültür Mahallesi’nde dünyaya geldim. Merhum annem mahallemizde uzun yıllar esnaflık yaptı. Dedem, dayılarım, teyzelerim bu güzel mahallenin sakinlerindendi. Mahallemizin tüm cadde ve sokaklarını bilirim. Elbette sıkıntısı olmayan bir mahalle yoktur. Ama ben kendi mahallemle ilgili şunları söylemek istiyorum. Şehrin merkezinde bulunan Kültür Mahallesi yıllarca birçok hizmetten nasibini alamamış. Önceki dönem belediye başkanlarının şehrin birçok noktasında uyguladığı çarpık imar durumundan maalesef mahallemizde nasibini almış. Hele hele 24 Ocak 2020 yılında yaşadığımız büyük deprem ve sonrasında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası mahallemizin birçok noktasında yıkımlar hala devam etmekte. Belediyenin en son uyguladığı imar planı ile mahallemizdeki birçok parsel ada bazlı plana dönüştürülmüş. Eskiden tek katlı müstakil yapıların çoğunlukta olduğu mahallemizde şimdi yüksek katları görüyoruz. Şayet şehrimiz birinci derece deprem kuşağında yer alıyorsa bu kadar yüksek katlı yapıların olması anlamsızdır.

Sayın Altaş, yukarıda en acil çözülmesi gereken sorunları saydınız. Bu sorunların çözümü için nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Her insanın farklı bir yapısı ve duruşu vardır. Ben fıtratım gereği çözüm odaklı çalışan biriyim. Az önce de ifade ettiğim gibi muhtarların paydaşları yerel yönetimler ve bürokratlardır. Mahallemizde gördüğümüz sorunların önce tespitini ardından çözümü için mücadele edeceğim. Her şeyden önce bu yola çıkarken bizimle birlikte yol yürüyen azalarımızla istişarelerimizi yapacak sonrasında aciliyet arz eden konuları bir bir çözüme kavuşturacağız. İstişare kültürüne büyük önem verdiğimi belirtmek istiyorum. Mahallemizle ilgili bir sorun varsa ona duyarsız kalmak benim harcım değil. Başta Elazığ Belediyesi olmak üzere şehrimizdeki kurum ve kuruluşlarla sürekli irtibatta olarak yapılması gereken çalışmaları bir bir hayata geçireceğimizi ifade etmek istiyorum. Mahallemizde eksik gördüğümüz ne varsa bunları bir plan program dahilinde ilgili kurumlara aktaracağımızı ve sonrasında çözüme kavuşuncaya dek geri durmayacağımızın altını çizmek istiyorum.

Kültürde değişim rüzgarı!

“PROJELERİMİ KISA SÜRE SONRA AÇIKLAYACAĞIM”

Kültür Mahallesi’ni daha yaşanılabilir bir mahalle ve bir yaşam alanı haline getirmek için hazırladığınız projelerinizden birkaç tanesini anlatır mısınız?

Mahallemiz için düşündüğümüz ve hayata geçirmeyi planladığımız projelerimizi önümüzdeki ay itibariyle kamuoyu ile paylaşacağım. Ama sizlere şu kadarını söyleyeyim başta çocuklarımız için yeni park alanları, gençlerimizin sportif faaliyetlerini yapabilecekleri semt sahaları olmak üzere yerel yönetimle bunları mahallemize kazandırmak için mücadele edeceğim.

Kültür Mahallemizdeki yeşil alanların daha çok artırılması adına belediyemizle sürekli temas halinde olacağım. Yine sosyal yaşam alanları konusunda yeni fiziki binaların inşa edilmesi için çalışmalar yapacağım. Mahallemizde ihtiyaç sahibi aileleri tek tek tespit ederek ilgili kurumlarla görüşüp kendilerine bu konuda destekler sunacağım.

Kültürde değişim rüzgarı!

Son olarak Hakimiyet okuyucularına ve seçmenlere neler söylemek istersiniz?

Bu güzel söyleşi için sizlere teşekkür ediyorum. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan seçimlerin mahallemiz, ilimiz ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Yaklaşık bir aydan beri mahallemizde seçim çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hazırladığımız broşürleri dağıtarak kendimizi komşularımıza anlatıyor ve güzel geri dönüşler alıyoruz. İnanın insanımız büyük nezaket sahibi. Her bir sakinimiz bizleri kapıda güler yüzle karşılıyor. Onların bu güvenine layık olmak adına çalışacağımızı hassaten belirtmek istiyorum. 7/24 telefonuma ulaşan ve destek sunan tüm mahalle sakinlerimize yürekten teşekkür ediyorum. 31 Mart tarihine kadar da durmadan, usanmadan çalışacağımızı ve sonrasında mahallemizi yeniden eski günlerine kavuşturmak adına mücadele edeceğimizi ifade ediyor, sizlere şükranlarımı sunuyorum.

Kaynak: Hakimiyet Gazetesi 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN