Erdoğan Meclis'i fesih kararını 10 Mart'ta imzalayacak! 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs'a alınması artık neredeyse kesinleşti. Peki bu durumda seçim takvimi nasıl işleyecek? AK Parti kulisinde, muhalefet erkene alınmış seçime destek vermediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i yenileme kararnamesini 10 Mart Cuma günü imzalayacağı, seçimin de 14 Mayıs'ta yapılacağı konuşuluyor.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimi içi 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından seçim takviminin nasıl ilerleyeceği tartışılmaya başlandı. Seçimi öne çekme kararının Meclis’te alınması için en az 360 milletvekilinin kabul oyu kullanması gerekiyor. 

Erdoğan seçim 10 Mart'ta kararı alacak!

Hürriyet'te yer alan habere göre; sürpriz bir gelişme olmazsa seçim kararının doğrudan Cumhurbaşkanı’nın kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. AK Parti kulisinde, Erdoğan’ın kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayabileceği belirtiliyor.

'Fesih' iddiasına karşı çıkılıyor

Yenilenmesine karar verilen Meclis görevine devam edecek. Bu nedenle Cumhur İttifakı “yenileme” kararının “fesih” olarak yorumlanmasına itiraz ediyor. 

Cumhurbaşkanı adayı bildirme takvimi

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alması bekleniyor. Sonraki 5’inci günde başvuru süresi bitecek. Yani cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi 26 Mart olacak. 

Seçmenden imza talep eden adaylar da 5 Nisan’da YSK’ya başvuracak. Sonraki günlerde cumhurbaşkanı geçici aday listesi ve 10 Nisan gibi de kesin aday listesi yayınlanacak.

İstifa eden eski görevine dönemeyecek

Kamu görevlisi veya belediye başkanı olan cumhurbaşkanı adayı, aday listesinin kesinleştiği tarih itibarıyla görevinden ayrılmış sayılacak. Cumhurbaşkanı Seçimi Yasası’na göre istifa eden kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde bir ay içinde görevlerine dönebiliyorlar. Yasa, belediye başkanları ile partilerin il, ilçe yöneticileri ve belediye meclisi üyeleri açısından göreve iadeye yönelik hükümler içermiyor.     

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN