Emekli zammı ne kadar olacak? 

Yeni yılda emekli zammı milyonlarca emeklinin gündeminde bulunuyor. Emekliler, ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam alıyorlar. Bugün eylül enflasyon rakamları açıklandıktan sonra ocak emekli maaşı zammı araştırılmaya başlandı. Peki Ocak SSK, Bağ-Kur emekli maaşı zammı ne kadar olacak

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Emekli maaşı zammının belirlenmesinde enflasyon rakamları etkili oluyor. Bugün ise eylül ayı enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon oranı sonrasında ise ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranı merak konusu. Peki emekli zammı ne kadar olacak 2023, yüzde kaç artacak? 

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Eylül ayı enflasyon rakamları bugün açıklandı. Enflasyon eylül ayında aylık bazda yüzde 3,08, artarken yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. 3 aylık enflasyon farkı ise 6,91 oldu. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram; “TÜİK’in açıkladığı verilere göre eylül ayı enflasyonu yüzde 3.08 çıktı. Geçtiğimiz 3 ayın aylık enflasyon farkları 6.91’dir. Burada memurlarımızın enflasyon farkı artışı hesaplanırken aylık bu tutarlar toplanmıyor. Yani temmuzdan aralık sonuna kadar kümülatif enflasyon farkını dikkate almamız gerekiyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon 6.91 olsa da aralık ayına göre TÜFE’de yüzde 52.40’lık bir artış var. Burada memurlarımız, emeklilerimiz enflasyon farkı almıştı. Bu enflasyon farkı yüzde 41.69 memurlara, yüzde 42.35 emeklilerimize yapıldı. 

Aralık ayı itibarıyla yüzde 42’lik fark göz önünde bulunursa şu an 3 ay için yüzde 10’luk enflasyon farkı mevcuttur." dedi. Vergi Uzmanı Bayram; Merkez Bankası beklenti anketleri ve çeşitli değerlendirme kuruluşlarının yapmış olduğu anketlerde ekim ayında enflasyonun pik yapacağı, ekim ayından sonra ve özellikle ocak ayından sonra da enflasyonun düşüşe geçeceği bekleniyor. Her ne kadar 3 aylık enflasyon toplamı yüzde 10 olsa da. Yıl sonu beklenti anketleri son 6 aylık enflasyonun yüzde 30 ile 35 seviyesinde olacağı yönündedir.
Avrupa’da yaşanan resesyon, derinleşen Ukrayna-Rusya savaşı ve ülkemizin bölgesel riskleri göz önünde bulunulduğunda enflasyon azalmaya gidecek ama sürpriz bir şekilde aralık ayı sonunda yüzde 40’lı enflasyonları görebiliriz. Bu açıdan bakınca memurlarımızın ve emeklilerimizin yüzde 30-35'lik enflasyon farkı alması söz konusudur. Ancak daha önce de Sayın Cumhurbaşkanının söylemiş olduğu üzere çalışanların enflasyon karşısında ezdirilmeyeceği, hayat pahalılığı ile mücadele edildiğinin söylenmesinden bahisle enflasyonla birlikte hem emeklilerimize hem de memurlarımıza bir sosyal refah payı düzenlemesi gündemde olabilir. Bu yapılacak zam önceki 6 aylık artışın zammı olduğu için geriden gelen bir zamdır. Memur ve emeklilerimiz ocak ayı içerisinde zam aldığında önümüzdeki dönemlerin enflasyon etkilerinin giderilmesi için enflasyon üzerinde bir artışın yapılması gerekmektedir."


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN