• Haberler
  • Yaşam
  • Elazığ'da zirai don zararı sonrası bahçe bakım eğitimleri

Elazığ'da zirai don zararı sonrası bahçe bakım eğitimleri

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Elâzığ'da üretim yapan çiftçilere yönelik zirai don sonrası bahçe bakımı eğitimi düzenlendi

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere yönelik düzenlediği eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Son olarak 10-12 Nisan tarihleri arasında Elazığ’da etkili olan zirai don olayında mağdur olan çiftçilere yönelik “zirai don sonrası bahçe bakımı eğitimi” düzenlendi.

Eğitimlerde Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Yanardağ tarafından çiftçilere “doğru bakım ve besleme yöntemleri ile don hasarının bahçelerdeki verim ve sağlıya yönelik etkileri” üzerine bilgilendirmelerde bulunuldu.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Elazığ İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İsmail Gürbüz, Yaşanan zirai don dolayı neticesinde Elazığ’da meydana gelen hasarın 10 milyar TL’yi bulduğunu ifade etti.

Gürbüz: “Bir ay önce yaşamış olduğunuz ve ülkemizin genelini etkisi altına alan soğuk hava dalgası ile birlikte ilimizde ve toplamı 36 il ile birlikte özellikle Dikili tarım Arazilerimizde çok büyük bir don olay yaşadık. Özellikle ilimizdeki dikili tarım arazilerinden başta kayısı ceviz badem olmak üzere bunlarda %80-90 Hatta %100'e varan bir hasar zararlanma durumumuz var Bunları Biz daha önce de tespitlerimizi yaptık. Diğer meyvelerde de yine %60-70 civarında bir hasarımız var. Toplamda ilimizde don zararı 10 milyar TL'yi buldu.” dedi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, yaşanan zirai donun afet boyutunda olduğunu dile getirdi.

Yıldırım: “11 Nisan’ı 12 Nisan'a bağlayan gece yaşadığımız hadise bir doğal afetti yani normal yaşadığımız Mart Nisan aylarında ilkbahar geç donu adıyla yaşadığımız ve sıcaklık derecesinin birkaç derece düştüğü bir ilkbahar geç donu hadisesi değildi bu. Yani hani şöyle konuşuluyor işte sisteme yapsaydık Ateş yaksaydık saman yaksaydık teker yaksaydık bahçe içerisinde havayı karıştırıcı pervaneler kullansaydık vesaire taç seviyesinden yağmurlama yapsaydık bunlar hep bizim ihbar geç donlarına karşı aldığımız tedbirler bunları alsaydık acaba önleyebilir miydi kurtarabilir miydik diye bir soru işareti herkesin aklında çiftçilerimizin aklında oluştu ama bunu endişe etmenize gerek yok. Öyle bir önlem alsaydınız yinede ürünlerinizi kurtaramayacaktınız.” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05426548467
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!