Elazığ Altınova Çimento Fabrikası ve Elazığ siyasetçileri

Elazığ ve çevresinin çimento ihtiyacını karşılamak amacıyla 12 Nisan 1954 tarihinde Elazığ Altınova Çimento Sanayi Ticaret A.Ş kurulmuştur.1959 tarihinde şirket tarafından faaliyete geçmiştir. Şirketin, 12 Haziran 1996 tarihinde OYAK-GAMA gurubu tarafından Özelleştirme Kurulu'ndan satın alınmıştır. Fabrikayı şu an Çimentaş adlı bir firma işletmektedir. Bölgesinde en fazla üretim yapan fabrikalar arasındadır. Fabrika bir yılda yaklaşık 160 bin ton çimento ihracatı gerçekleştirmektedir. Fabrika çimentoyu özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize göndermektedir. Malatya, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Diyarbakır illerine satış yapmaktadır. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Kurulduğu günden itibaren insanların tepkisini almasına rağmen Altınova Çimento Fabrikası günümüzde hala daha seri üretime devam etmektedir. Kurulduğu dönemlerde şehir yerleşiminin dışında kalsa da zamanla kentin içinde yer almıştır. Geçmişten günümüze insanlar fabrikanın taşınması veya kapatılması için faaliyetler göstermiş, sivil toplum örgütleri hatrı sayılır derecede imza kampanyaları başlatmış ama bir sonuca ulaşılamamıştır. Gelen siyasetçi çözeceğini söylemiş, giden siyasetçi çözeceğini söylemiş ama fabrikanın işçi sayısını azaltmasından başka bir şey yapılamamıştır. Bilindiği üzere çimento fabrikaları yoğun bir karbondioksit salınımıyla hava kirliliği, görüntü kirliliği gibi faktörlere neden olmaktadır. Ayrıca çimento üretiminde üretilen hammaddelerin (Silisyum,Alüminyum) insan sağlığına epeyi zarar verdiği kanıtlanmıştır. Çimento fabrikalarında salgılanan emisyon yüksek miktarda karbondioksit açığa çıkarmaktadır bu durum da hava kirliliğine neden olmaktadır. Karbondioksit salınımı sadece hava kirliliği değil aynı zamanda küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, biyolojik çeşitlilik kaybı, azalan ürün verimliliği gibi bölgesel ve küresel çapta birçok olumsuz etkiye sahiptir. Çimento fabrikası emisyonu hava kirliliğine, hava kirliliği de başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere kanser, kalp hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, alerji ve enfeksiyon hastalıklarına neden olmaktadır. Bir başka çalışmada da çimento fabrikasına 2 kilometre ve daha yakın yaşayanlarda erken doğumun sık görüldüğü ve çimento tozunun sigara, alkol, asbest gibi larinks kanseri için risk faktörü olduğu gösterilmiştir.

Elazığ Çimento Fabrikası toz kirliliğine neden olmaktadır. İnsanların çeşitli teknolojik ve ekonomik faaliyetleri ile çevrede oluşturdukları olumsuz değişiklikler canlılara ve eşyaya zarar verebilmektedir. Elazığ’ın bir çöküntü ovası özelliği taşıması topoğrafyanın yalnız bir yönde hava akımlarına açık olması ve bilhassa çimento fabrikasının şehrin ortasında kalışı, hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır. Baca tozlarının ise çevreye yayılmasından dolayı görüntü kirliliği de oluşmaktadır.Bunun dışında toprak bitki örtüsü ve tarımsal verimlilik olumsuz olarak etkilenmiştir. İnsan sağlığına olumsuz etkileri ise üst solunum yolu rahatsızlıkları ve akciğer hastalıklarındaki artışlarla kendini göstermiştir.

Çimento fabrikası işletmeye açıldıktan sonra yöre halkının, bağ ve bahçelerinden yeterli verimi alamadıkları, ağaçların kuruduğu, elmaların döküldüğü ve sebze yetiştiremedikleri gibi şikâyetler olduğu tespit edilmiştir. Çimento fabrikası kaynaklı baca tozlan, bitki yapraklarının yüzeyinde birikerek, yaprak renklerinin solmasına ve hastalıklı bir hal almasına neden olmaktadır. Çimento fabrikası baca tozlarının bitkiler üzerindeki asıl etkisi yaprakları üzerinde biriken tozların bitkinin ışık alımını ve gaz alışverişini engellemesidir. Çimento tozlarının hava nemi ile birlikte bitki yapraklarının üst yüzeylerinde bir kabuk meydana getirdikleri ve bu biriken tozların, bitkinin güneş ışığından yararlanmasını engellediği gözlenmektedir. Engellemesinin yanı sıra gaz alışverişine de  engel olduğu ve bitkide krolofıl miktarını azalttığı görülmektedir. Çimento Fabrikasının yerleşmenin kuzeydoğusunda kurulması yörede verimli tarım alanlarını ortadan kaldırmış, özellikle çevre mahallelerde ve kentte büyük bir hava,görüntü kirliliğine yol açmıştır.

Yıllardan beri Elazığ’ın elzem sorunu olan Elazığ Çimento Fabrikası hakkında günümüz siyasetçilerinin, milletvekillerinin,partilerin milletvekilliği aday adaylarının, il başkanlarının çözüm odaklı bir çalışması veya bir önerisi var mıdır?

Yoksa 5 senede bir imza toplanıp tekrar tarihin tozlu raflarına mı kaldırılacaktır?

Milletvekili Aday Adaylarının değinmesi gereken en önemli sorunlardan birisi Elazığ halkınca hiç şüphesiz Çimento fabrikasıdır. Elazığ insanı temizdir,canına düşkündür.Elazığ insanı hem kendisinin hem de Elazığ'ın kirli olmasını istemez,kendisini de temiz tutar yaşadığı şehrin de öyle olmasını ister.

Yapılanı da unutmaz,yapılmayanı da…

Ben de buradan bir Gakgoş olarak tüm siyasetçilere sesleniyorum ve çimento fabrikasının bir çözüme kavuşturulmasını önemle arz ediyorum.

Umarız ki hangi parti kazanırsa kazansın Elazığ ve  Çimento fabrikası için en hayırlısı olur.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN