Bulut, deprem sürecinde merak edilenleri cevapladı 

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut deprem sürecinde kamuoyunda merak edilen soruları cevaplandırdı. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut deprem süresince kamuoyunda merak edilen soruları cevaplandırarak vatandaşların meraklarını ve akıl karışıklıklarını giderdi. Milletvekili Bulut’un açıkladığı soru ve cevaplarda; Deprem yardımları, hak sahipliği, ağır hasarlı evler gibi bir çok konu yanıt buldu. 

SORU Hasarlı evler için kira yardımı yapılacak mı? 
CEVAP Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelerden ev sahibi olanlara 5.000-TL, kiracı olanlara 3.000-TL, 12 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır. 

SORU DASK’ı olan bir afetzedenin konutu ÇŞİDB tarafından ağır hasarlı olarak tespit edilmiş ise AFAD tarafından afet konutu yapılmakta mıdır? 

CEVAP DASK’ı olan bir afetzede; hem DASK’tan para alabilmekte, hem de hak  sahipliği koşullarını taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine konut yapılabilmektedir. 

SORU Aynı ilde, farklı ilçelerde bulunan 2 konutuna da ağır hasarlı raporu verilen bir afetzede 2 konuttan da hak sahibi olabilmekte midir? 

CEVAP Farklı ilçelerde dahi olsa, afetzedenin kaç tane ağır hasarlı konutu olursa olsun AFAD tarafından hak sahibi olmak kaydıyla bir tane konut yapılmaktadır. 

SORU İkamet ettikleri konut ağır hasar gören kiracılar hak sahibi olabilmekte midir? 

CEVAP Kiracılara afet konutu yapılmamaktadır. Hak sahibi olunması kaydıyla ev tapuda kimin üzerine ise AFAD onun adına afet konutu yapmaktadır. 

SORU AFAD orta hasarlı işyeri için de kredi vermekte midir? 

CEVAP AFAD orta hasarlı İşyerlerinin güçlendirilebilmesi için de kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir. Kredi miktarı her yıl AFAD tarafından yeniden güncellenmektedir. SORU Konutu ağır hasarlı olarak tespit edilen bir afetzedenin, eşinin üzerine de %50 hisseli başka bir hasarsız konutu olması halinde, hak sahibi olunabilmekte midir? 

CEVAP Eşinin üzerine olan konut hisseli olduğundan, bu durumda afetzedenin ağır hasarlı konutundan hak sahibi olmasının önünde bir engel bulunmamaktadır. 

SORU Kentsel dönüşüm proje alanı içinde kalmayan ve deprem nedeniyle ağır hasarlı olarak tespit edilen bina sahipleri, bunun dışında kentsel dönüşüm kredisi kullanıp konutlarını kendileri yaptırmaları halinde yine de Afet Kanunundan hak sahibi olabilmekte midirler? 

CEVAP Bu durumda, yeni inşaa edilen konut talep ve taahhütname inceleme tarihinde tapuda kayıtlı hasarsız bir konut olarak görüneceğinden, Afet Kanunu kapsamında hak sahibi olunamamaktadır. 

SORU Konteyner yardımı alanlar taşınma yardımı da alabilecek mi? 

CEVAP Konteyner verilen ailelerimiz 15.000 TL taşınma yardımı da alabileceklerdir. 

SORU Kimler Konteyner yardımından faydalanabilmektedir? 

CEVAP Konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olanlara konteyner kentlerde barınma imkânı sağlanmaktadır. 

SORU İtiraz hasar tespitlerinden sonra başka bir tespit daha yapılmakta mıdır? 

CEVAP İtiraz hasar tespitleri nihai tespitlerdir, başka tespit yapılması kanunen mümkün değildir. Bu yüzden, İtiraz hasar tespitlerinde binaların incelenmesi isteniyorsa 30 günlük itiraz süresi içerisinde mutlaka itiraz talebinde bulunulması gerekmektedir.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN