Başkan Gürkan, SAMEKS verilerini değerlendirdi 

Kasım Ayı SAMEKS verileri açıklayan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan, tedarikçilerin teslimat süresinde yaşanan gecikmeler ve işgücü talebinde gözlenen daralmalar ise bu döneme ilişkin negatif gelişmeler olarak dikkat çekmektedir. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Kasım ayı SAMEKS verileri açıklandı. Kasım Ayı SAMEKS verilerini değerlendiren Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Başkanı Tekin Gürkan, “2023 yılı Kasım ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,8 puan ivme kazanmış ve 51,6 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 1,4 puan hız kazanarak 52,2 seviyesinde gerçekleşirken, Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi de önceki aya göre 0,8 puan artış kaydederek 51,3 seviyesine yükselmiştir. Sanayi sektöründe yeni siparişlerin ivme kazanmasıyla birlikte referans değer üzerine yükselen üretimin yeniden artışa geçtiği görülmektedir. Hizmet sektöründe ise girdi alımlarının güçlü seyrine karşın iş hacminin durağan görüntüsü bu dönemde de devam etmiştir” dedi. 

Gürkan, “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 52,2 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 2,3 puan artarak 52,0 seviyesine yükselen yeni siparişler alt endeksi, sektör genelinde gözlenen ivme artışının belirleyicisi olmuştur” ifadelerini kullandı.  Ekim ayında artış hızı yavaşlayan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksinin, Kasım ayında yeninden ivme kazanmış ve 51,3 puanlık seviyesiyle reel sektöre ilişkin pozitif bir görüntü sunduğunu kaydeden Gürkan, ”Bu dönemde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi yeni siparişlerdeki artışa bağlı olarak belirgin bir toparlanma kaydederken, üretimin 4 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine geçtiği görülmüştür. Girdi alımlarındaki artışla ivme kazanan Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksinde ise iş hacmi daralmaya devam etmiştir. Her iki sektörde tedarikçilerin teslimat süresinde yaşanan gecikmeler ve işgücü talebinde gözlenen daralmalar ise bu döneme ilişkin negatif gelişmeler olarak dikkat çekmektedir” dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN