'Türk Dünyasında Alfabe Çalışmaları' konferansı
Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından 'Türk Dünyasında Alfabe Çalışmaları' konulu bir konferans düzenlendi
Türk Ocakları Elazığ Şubesi periyodik olarak düzenlediği etkinlik ve programlarını sürdürüyor. Son olarak Türk Dil Kurumu başkanı Prof. Dr. Osman Mert'in konuşmacı olduğu 'Türk Dünyasında Alfabe Çalışmaları' isimli bir konferans düzenlendi.
Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansın selamlama konuşmasını yapan Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Haykır, Türk dünyası birliğinin dilde birlik ile mümkün olduğunu belirtirken Türkçenin dünya dili olması için çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti
Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Haykır: 'Hayal olarak nitelendirilen Türk dünyasının birliğinin ilk aşaması böylelikle alfabede dilde birlik safhası ile olmaktadır. Türk birliğinin yol haritası dil birliğinden başlatılmıştır. Dil birliğinin gerçekleşmesi halinde zamanla dünya Türklerinin çok boyutlu ortaklığı kendiliğinden de Zuhur edecektir. Dilde Birlik söyleminin omurgası diyebileceğimiz alfabe de bu nedenle çok önemlidir ve bu konuda da gerçekten çok ciddi bir hassasiyetle durmamız gerekmektedir. Bu nedenle Bizler sınırların ayırdığı aynı milletin evladı olan milyonlarca soydaşımızla aynı alfabeyi de yazmak aynı kelimelerle konuşmak istiyoruz. Zamanla meydana gelecek dil Birliği sayesinde Türklerin dünya üzerindeki etkin bir konuma ulaşması mümkün olacaktır. Dün olduğu gibi bugün de yarın da Türkçeye karşı yönelmiş tehditlerin karşısında olacağız dilimizi bir dünya dili yapmak için canla başla mücadele edeceğiz bunun için akademik anlamda insani ilişkilerde sosyal ilişkilerimize Türkçemizi her an daha güçlü bir şekilde daha gür bir şekilde seslendirmek için mücadele edeceğiz çalışmalar yapacağız.' ifadelerini kullandı.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe kavramının tarihsel gelişim süreçlerine dair bir sunum gerçekleştirerek Türk alfabesinin kökenleri üzerine bilgiler verdi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert: 'Derlerdi ki grafik yazımı alfabenin ilk basamağı mağara resimleridir bütün kültür coğrafyasında çalıştım uluslararası ekiplerde hocam başkanlığında Türk dünyasında o kadar mağara yok. Yani İnsanlık tarihi boyunca insanlar daima en az enerji ile en az çabayla en fazla eksiksiz mesajı iletme çabası içerisinde olmuştur. Bugün olduğu gibi. Hocalarım yine çok iyi bilir Göktürk yazı sisteminin geçmişi ile ilgili kökeni ile ilgili pek çok öneri ya da tez vardır Kimi de aram kökenli kimi der kin kökenli kimi der sout kökenli vesaire çok az akademisyen de bunların çoğu bizim Türklerdendir Türk damgalarından doğmuş olabileceğini söyler.' dedi.