Bağımsız Milletvekili adayı Prof. Dr. Bilal Çoban: Elazığ ikinci üniversiteyi hak ediyor

Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı Prof. Dr. Bilal Çoban, Elazığ'a ikinci üniversitenin elzem olduğunu belirtti. Milletvekili adayı Çoban, açıklamasında şunları söyledi:

“Bir toplumun kalkınmışlık düzeyinin eğitimle doğru orantılı olduğu düşüncesinden hareketle, eğitimin bölgesel kalkınmada önemli bir paya sahip olduğu bir gerçektir. Bu düşünceden hareketle eğitimi daha üst seviyelere çıkarmak ancak yeni projeler üretmekle mümkün olacaktır”

Fırat Üniversitesi Bölgenin Kalbidir.

Elazığ'da yükseköğretimin köklü mazisi bulunmaktadır. 1957 yılında Atatürk ismi ile kurulacak Üniversite için, Kesikköprü olarak adlandırılan mevkide arsa tahsisi gerçekleştirilmiş, bilahare bu üniversitenin Erzurum iline kaydırılmasından sonra geçen süre zarfında 1967 yılında alanında sayılı yükseköğretim kurumlarından biri olan Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, 1972 yılında Ankara Üniversitesine bağlı Veteriner Fakültesi ve nihayetinde 1975 yılında Fırat Üniversitesi kurulmuştur. DMMA'si 1981 yılında kapatılarak Fırat Üniversitesine bağlı Mühendislik Fakültesine dönüştürülmüştür.

Fırat Üniversitesi birçok Fakülte, Bölüm ve Araştırma Merkezleri ile Hastahane ve İşletmeleri ile bölgeye hizmet vermek ile birlikte, Araştırma Üniversitesi kimliği ile bünyesinde; 9.523 önlisans, 30.803 lisans ve 5.339 lisansüstü olmak üzere toplam 45.665 öğrenci 1.862 akademik, 1.511 idari personel ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Fırat Üniversitesi'nde yurtiçi ve yurtdışı öğrenci ve öğretim elemanı değişimini arttıracak teşviklerin hayata geçirilmesi, Fırat Üniversitesi'nde uzaktan eğitim bünyesinde yeni ön lisans, lisans ve lisansüstü programların açılması, İlin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni fakülte ve bölümlerin açılması, Öğrenciye yönelik sosyal, sportif ve mesleki faaliyetlerin arttırılmasının sağlanması, Toplum ve üniversite bütünleşmesinin sağlanması, Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, Üniversite bünyesindeki Fırat Teknokent'in sanayi ve meslek okullarıyla buluşturulması, MEB ve üniversite arasında işbirliğinin arttırılması gerekmektedir.

Elazığ Yıllarca Tek Üniversite İle Yetinmiştir:

Köklü bir geçmişe sahip olan Fırat Üniversitesi, eğitim-öğretim hizmetine zengin bir kültür hayatı bulunan Elazığ'da başlamıştır. Daha sonra Elazığ'ın ilçeleri başta olmak üzere, Bingöl, Muş ve Tunceli illeri ile Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde yükseköğretim kurumları açarak ve aynı zamanda lisansüstü faaliyetleri ile üniversitelere eleman yetiştirerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yükseköğretimin gelişimine önemli katkı sağlayan bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir.

Elazığ bu yükseköğretim kurumlarına sahip iken, üniversite bulunmayan şehirlerin ve birçoğu Elazığ büyüklüğünde olan iller bugün ikinci üçüncü üniversitelere kavuşmuştur. Son 15 yılda 200 den fazla yeni üniversite kurulmasına karşılık, Elazığ tek üniversite ile yetinmiştir.

Elazığ'a İkinci Üniversite Önemli Değer Katacaktır.

Elazığ, coğrafi konumu ve nüfusu açısından birçok öğrenciye hitap eden bir şehir olma potansiyeline sahiptir. Fırat Üniversitesi, Elazığ'da mevcut olan tek üniversitedir ve bölgenin eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Elazığ'da ikinci bir üniversitenin açılmasıyla birlikte, bölgedeki öğrenci sayısı artacak ve eğitim kalitesi daha da yükselecektir. İkinci bir üniversite, Elazığ'ın ekonomik ve sosyal gelişimine de önemli katkıda bulunacaktır.

Elazığ şehrimiz tarihi dokusuyla eğitim potansiyeline sahip bir şehirdir. İkinci bir üniversite, birçok sektörü de destekleyerek şehrin ve bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı Prof. Dr. Bilal Çoban; Elazığ'da ikinci bir üniversite açılması için potansiyel olduğu bu konuda karar verme yetkisi ilgili resmi kurumlara aittir ve bu kurumlar, bölgenin ihtiyaçları ve koşulları göz önünde bulundurarak bir an önce karar vermelidir. İfadelerini kullanarak, 14 Mayıs 2023 tarihinde Elazığ'dan Milletvekili olarak seçildiğim takdirde, “Elazığ'daki ikinci üniversite potansiyelini hayata geçirerek, İkinci Üniversite projesini, Akademik kimliğim ve çevrem ile Ankara'ya taşıyarak, konu ile ilgili paydaşlar ile birlikte Yüksek Öğretim Kurumunda ve iş çevrelerinde çalışmalar yaparak, Elazığ'a ikinci üniversite kazandırılması için çalışmalara devam edeceğini” söyledi.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR