Muhtarlar yeşil pasaport talep ediyor

Türkiye'nin son dönemde en çok konuştuğu konulardan birisi olan 'muhtarlıkların kapatılması' tartışmaları sürerken Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal ise muhtarlara yeşil pasaport verilmesini talep etti.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Türkiye, belediye başkanları ve meclis üyelerinin yanı sıra mahallelerini yönetecek muhtarlarını da seçti.

Son dönemde sahip oldukları sosyal haklar ve maaş nedeniyle cazibe haline muhtarlıklarda kıyasıya rekabet yaşandı.

50 bin muhtar bulunuyor

Seçimlerin tamamlanmasının ardından ise e-Devlet kullanımın yaygınlaştığı bu dönemde, 50 bin muhtarın varlığı tekrar sorgulanmaya başlandı. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, muhtarların taleplerini anlattı.

"Muhtarsız toplum biraz zorlaşır"

Elips Haber'den Deniz Dalgıç'a konuşan Özünal, muhtarlıkların maliyetinin yüksek olması ve işlevlerinin azalması gibi gerekçelerle kaldırılmasının ara ara gündeme geldiğini ifade ederek, "Muhtarsız toplum biraz zorlaşır. Karar hükümetin. Şu an kapatılması gibi bir durum söz konusu değil. Seçimler oldu, bitti." dedi.

"Muhtar devlet ve millet arasında hizmet köprüsüdür"

Özünal, e-Devlet sisteminin aktif olarak kullanılmaya başlamasıyla muhtarlıkların işlevinin azaldığı söylemlerine ilişkin ise şunları söyledi:

Evet, e-Devlet ile vatandaşların internet üzerinden evraklarını alması kolaylaşmıştır. Ülkemiz çağdaş dünya standartlarına geliyor. Her şey ikametgah kağıdı, nüfus cüzdanı sureti değildir. Muhtarın başka asli görevleri vardır. Muhtar devlet ve millet arasında hizmet köprüsüdür.

"Muhtarlara yeşil pasaport verilsin"

Muhtarların taleplerini de sıralayan Özünal, dikkat çeken taleplerde bulundu. Muhtarlara yeşil pasaport verilmesi gerektiğini söyleyen Özünal, şu ifadeleri kullandı:

Tesisleri yoktu, yapıldı. İnternetleri yoktu, internetleri yapıldı. Bunlar kanunlaştı. Kanunlaşınca her belediye muhtarlıklara imkan tanımaya başladı. İnternetini yapıyor. Bilgisayarını koyuyor. Teftişini yapıyor. Muhtarın her şeyi tamam mı? Yok. Diğer devlet memurları gibi pasaportumuz olsun. İkinci talebimiz ise çok büyük, yoğun mahalleler var. 20-30 bin nüfuslu mahalleler, köyler var Bunlara ülke genelinde bir kota koyulmalı. Bunlar hem muhtar hem de meclis üyesi olsun. Hizmet veren muhtarlara onurlandırma bakımından yeşil pasaport verilsin.

Yeşil pasaport nedir?

Yeşil pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir.

Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Yeşil pasaport sahibi insanlar, birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.

25 yaşını aşmamış çocukları da kullanabiliyor

Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.

Süresi 10 yıl

Yerli ve Milli pasaport üretimine başlanması sebebiyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır.

Süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılabilmektedir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN