İmamoğlu'nun arkasında kimler var - Hanifi Yavaş
SON DAKİKA

İmamoğlu'nun arkasında kimler var


İmam-ı Şafi'ye sormuşlar; Fitne zamanı hakkı tutanları nasıl anlarız? Demiş ki: "Düşman okunu takip ediniz, o sizi hak ehline götürür."

Yargı mensuplarına hakaret sonrası İmamoğlu’nun aldığı ceza sonrası ülke yetkililerinden ve batılı medya kuruluşlarından yapılan açıklamalar, arkasında kimlerin olduğunu çok net biçimde gösteriyor. 

Noktasına ve virgülüne dokunmadan ve de yorum yapmadan yapılan bazı açıklamaları olduğu gibi yayınlıyorum. 

İslam ve Türkiye düşmanı olan güçlerin açıklamalarını okuyarak herkesi tekrar düşünmeye davet ediyorum. 

FETÖ'cü Sefa, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada,
 "Bu noktada, yarından tezi yok her türlü riski göze alarak Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayımızdır derlerse, diyebilirlerse tarihi bir adım atmış, iktidarı beklemediği yerden vurmuş olurlar. Oyun bozmadan, oyun kurulmaz." 

CIA Danışmanı Barkey,
 “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sırf muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olmasını engellemek için düzmece bir davada suçlu bulundu. Erdoğan bu kararından pişman olacak." 

ABD Başkanı Joe Biden’ın ofisinden yapılan açıklamada,
 “Bugün İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ifade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan 'hakaret yasalarına' dayanarak 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz.” 

ABD Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel;
 "Adil olmayan ceza; insan haklarına, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıya uymuyor" 

Fransa'nın önemli gazetelerinden L'Opinion haberinde;
 "2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri yaklaşırken Türk muhalefeti birliğini sağlayabilecek mi? Ortak bir proje üzerinde çalışmak üzere altı partiden oluşan bir muhalefet koalisyonu kuruldu. Geriye tek kalan ortak bir aday bulunmasıdır. 51 yaşındaki İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı yarışındaki en karizmatik ve en çok şansı olan muhalefet lideri."

The Guardian’ın haberinde, 
"Erdoğan'ın neo-İslamcı gündemi, otoriterliği ve sivil özgürlüklere yönelik sayısız ihlali Atatürk'ün demokratik laik mirasına ihanet anlamına geliyor. İmamoğlu ve muhalefet, onu sandıkta yenmek için birleşmelidir."

Reuters;
 İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak kararıyla ilgili, "Türkiye'de önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü bir rakip olarak görülen muhalefet siyasetçisine siyasi yasak getirildi" 

Financial Times;
 “İstanbul’un popüler başkanı Ekrem İmamoğlu seçim görevlilerine hakaret suçundan hapis cezası aldı ve siyasetten men edildi. İmamoğlu, gelecek yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın potansiyel rakibi olarak görülüyor”

Bloomberg;
İmamoğlu’na yönelik kararla ilgili “Karar yüksek temyiz mahkemeleri tarafından onaylanırsa, Haziran ayında yapılması planlanan seçimlerde Erdoğan’a meydan okuyabilecek en popüler siyasi figür olan İmamoğlu’nun siyasi yasağı ile sonuçlanacak” 

The Washington Post;
“Siyasi uzmanlar, belediye başkanının yargılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir rakibini ortadan kaldırma girişimi olarak yorumluyor” 

Almanya merkezli Bild gazetesi;
 “Erdoğan, 2023 seçimlerinde en büyük rakibini saf dışı mı etmek istiyor?“ 

İsviçre'nin Blick gazetesi;
 “Erdoğan'ın muhtemel rakibine siyaset yasağı” sözleriyle duyurdu. Haberde İmamoğlu'nun 2023 seçimlerinde Erdoğan'ın en büyük rakiplerinden biri olacağını ancak hapis ve siyaset yasağı ile durumun riske girdiği belirtildi.

Türkiye karşıtlığıyla tanınan eski Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri; açıktan İmamoğlu'na destek verdi. Karar sonrası İmamoğlu'nu etiketleyerek paylaşım yapan Piri, “Ve hep beraber göreceksiniz her şey çok güzel olacak” 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi;
yargının bağımsız olmadığı yalanını dillendirdiği açıklamasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek oldu. Açıklamada, “Asliye ceza mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ‘kamu görevlilerine hakaret' suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırması ve siyasi hayattan men etmesi, Türkiye'de demokrasi adına büyük bir gerileme teşkil etmektedir. Bu ceza orantısızdır ve Türkiye’de yargının bağımsız olmadığını ve hakim ve savcılar üzerindeki aşırı siyasi baskıyı teyit etmektedir." 

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks;
 'İyi bir arkadaşım” dediği İmamoğlu için "Erdoğan'ın gelecek yıl seçim yenilgisinden korktuğunu gösteren siyasi saikler içeren bir karar" 

Almanya Dışişleri Bakanlığı kararı; 'demokrasi için ağır bir gerileme' olarak değerlendirdiğini duyurdu. 

Alman Sol Partili Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Alev Demirel 
“İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu hapis cezası aldı, siyasi yasak getirildi. Suçu: İstanbul’da yapılan seçimleri iki kere kazanmak ve tek adam hükümdarına güçlü bir rakip olmak. Bu karar ve diğer gelişmeler 2023 seçimlerinin hiç de adil olmayacağını gösteriyor.” 

SPD Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid;
 “Türkiye'de gelecek yıl yapılacak seçimler bakımından yargının sürekli siyasallaşması fena bir işaret” 

Yeşiller Partili Tarım Bakanı Cem Özdemir, "Demirtaş’tan sonra şimdi İmamoğlu: Erdoğan bütün siyasi rakiplerini hapse atmak istiyor. Sadece iktidarı çatırdayan biri böyle davranır"

CDU milletvekili Serap Güler, 
"İstanbul’dan korkunç haberler. Bu, Ekrem İmamoğlu’nu seçim öncesi devre dışı bırakma girişiminden başka bir şey değil. Alman hükümeti buna sessiz kalmamalı"
 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI