Prof. Dr. Gözel: Kolesterol kontrol altına alınabilir bir hastalıktır
Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, kolesterol yüksekliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gözel, halk arasında 'kolesterol yüksekliği' olarak bilinen hiperlipideminin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Haberin Özeti
- • Fırat Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Nevzat Gözel, kolesterol yüksekliğinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu açıkladı.
- • Gözel, diyabet, hipertansiyon ve iskemik kalp hastalığı bulunan kişilerde kolesterolün daha kritik önem taşıdığını vurguladı.
- • Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol; damar sertliği, damar kireçlenmesi, kalp krizi ve felç riskini artırır.
- • Atardamarlarda biriken yağlı plaklar koparak kalp veya beyin damarlarını tıkayıp ciddi sonuçlara yol açabilir.
- • Prof. Dr. Gözel, genetik faktörler değişmese de ilaç, yaşam tarzı değişikliği ve egzersizle kolesterolün kontrol altına alınabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Gözel, yalnızca kolesterol yüksekliğinin başlı başına bir problem olduğunu, ancak diyabet, hipertansiyon ve iskemik kalp hastalığı bulunan kişilerde bu durumun çok daha kritik bir önem taşıdığını ifade etti.
Tedavi edilmeyen kolesterol yüksekliğinin damar sertliği ve damar kireçlenmesine yol açtığını vurgulayan Gözel, atardamarlarda biriken yağlı maddelerin (aterom plakları) zaman içinde damardan koparak kalp damarlarını tıkayıp kalp krizine, beyin damarlarını tıkayıp felce neden olabileceğini söyledi.
Kolesterol yüksekliğinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Gözel, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlarla karşılaşılabileceğini belirtti. Hastalığın tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Gözel, “Genetik faktörleri değiştirmek elimizde değil; ancak ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişikliği ve egzersizle kolesterolü kontrol altına almak mümkündür.” dedi.
