Kürsübaşı sohbetlerinin konukları Ahıska Türkleri oldu 

Harput DER'in geleneksel olarak düzenlemiş olduğu 'Kürsübaşı Sohbetleri' programının konukları Ahıska Türkleri oldu.  Harput ve Köylerini Kalkındırma Derneği tarafından düzenlenen 'Kürsübaşı Sohbetleri' programı gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Muhammed Fatih Akarsu

Programının konukları Ahıska Türkleri oldu. Harput-Der Başkanı Kazım Atıcı, “Kürsübaşı Sohbetleri” programıyla Ahıska Türkleri ile buluşmanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

ATICI: ÇOK MUTLU GÜNLERİMİZDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ 

Başkan Atıcı, “Bugün çok mutlu günlerimizden birini yaşıyoruz.  Ahıska Türkleri ile Ahıska kardeşlerimiz ile bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Bu kardeşlerimiz 1944’ten beri yıllarca sürgünleri işkenceleri, yerlerinden yurtlarından edilmelerinin hüznünü yaşayan kardeşlerimiz. Biz bugün bu değerli insanlarla bir araya gelerek onların yaşadıkları olayları kendi anlatımlarıyla dinleyeceğiz. Kültürümüz, özümüz olanlarla bir arada olmanın mutluluğunu sizlerle beraber paylaşıyoruz” dedi. Programın konuğu olan Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Özcan Tatar, Ahıska Türkleri ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Dr. Özcan Tatar, “Bizim ata diyarımızdan Anadolu’ya bizden çok çok önce gelmiş olan Kafkasya Türklerinin soyundalar. M.Ö 6. yy’da Karadeniz’in kuzeyinden Anadolu’ya doğru gelen Kıpçak ve İskit Kimmer Türklerindeler. Bu bölge tarihi 26 yy boyunca Anadolu’dan çok çok önce Türk yurdu olarak biliniyor. Bugün günümüzdeki Gürcistan topraklarında yaşayanların dahi yarıdan fazlası görüntüde Hristiyan’da olsa da Kıpçak Türklerindendir. Sima olarak, yapı olarak geleneksel Gürcü yapılarından farklıdırlar” ifadelerini kullandı. 

ASKER: ÇOK MUTLU OLDUK 

Ahıska Türkü Feyzullah Asker yaptığı açıklamada, “Ahıska Türklerinin cümlesinden büyük selam getirdik. Biz buraya geldiğimiz için çok mutlu olduk. Bizi nasıl karşıladıklarını televizyonlarda gördünüz. Cemaatimiz mutluluğu hiç bu kadar görmemişti. 78 yıl sürgünde olduğumuz için hep biz vatanı özlüyorduk” dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN