Karakuş: Hasat ücreti artınca ekinler yerde kaldı 

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, tarımdaki sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, tarımdaki sorunlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başkan Karakuş, acil olarak tedbir alınması gerektiğinin altını çizerek Tarım İl Müdürlükleri bünyesinde, Motorlu-motorsuz, Patos ve Biçerdöver vs. gibi yeterli miktarda tarım ekipmanlarını temin ederek bunları kullanacak operatörlerin yetiştirip kendi bünyesinde istihdam edilmesi gerektiğini dile getirdi. 

KARAKUŞ: TARIMLA MEŞGUL OLAN KİTLENİN GELİRLERİ VE YAŞAM STANDARTLARI DÜŞTÜ 

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, yüksek girdi maliyetleri dolayısıyla tarımla uğraşan vatandaşların köy kente göç ettiklerini dile getirdi. Karakuş, “Tarım en temel ihtiyaç olan beslenme için hammadde kaynağıdır. Tarımın bütün bu ehemmiyetine rağmen devlet tarafından verilen düşük taban fiyatları ve yüksek girdi maliyetleri dolayısıyla tarımla meşgul olan geniş halk kitlesinin gelirleri ve yaşam standartları ciddi şekilde düşmüş, tarım ve hayvancılıkla uğraşan geniş bir kesim piyasalardaki bu zamların ve yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle üretim yapamaz hale gelmiş bu sebepten dolayı da köyden kente göç etmek zorunda kalmıştır. Benzer şekilde çiftçimizin motorlu ve motorsuz tüm tarım aletlerinin, yedek parçalarına bir yılda %120 oranında zam gelmiş 52 bin TL olan bir biçerdöverin kaskosu bir yılda 120 bin TL’ye, gübrenin tonu ise, bin 800 TL’den 8 bin TL civarına çıkmasından dolayı çiftçimizin gübre ve zirai ilaçlarının uygun fiyatla temin etmesi de yine son derece imkânsız hale gelmiştir. Hayvancılıkla uğraşan kesimin durumu ise bundan farklı değil arpa ve saman fiyatlarının geçen yıl tonu bin 700 TL’den 6 bin TL olması tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimin ayakta kalabilmesini imkânsız hale getirmiştir bu durum ise yine tüketiciye et ve süt ürünlerindeki zamlarla yansımaktadır” şeklinde konuştu. 

KARAKUŞ: ÇİFTÇİLERİN ÖNÜNÜN AÇILMASI SON DERECE HAYATİDİR 

Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin elektrik, mazot, gübre, saman ve arpa desteği ile banka ve kooperatiflere olan borçların faizlerinin silinmesi gerektiğini vurguladı. Karakuş,  “İlimizde ekinlerin hasat zamanı olması hasebiyle buğday eken çiftçilerimiz biçerdöver ihtiyacından dolayı ekinlerini kaldıramaz duruma gelmiştir, çünkü geçen yıl konteyner başına 315 TL olan biçerdöver fiyatı bu yıl 1.400 TL olmuş ve bu fiyatlar yüzünden şuan taraflar arasında anlaşmazlıklar yaşanmasına sebep olmaktadır, biçerdöverci geçen yıl mazotun litresini 6 TL den alırken bu yıl 25 TL den almaları, elektrik fiyatlarının ise bir yılda % 130 oranında zamlanması doğal olarak fiyatları 5 kat artırmıştır bu durumdan önce çitçiye sonrada tüketiciye yansımaktadır bundan etkilenen çiftçilerimiz mahsullerini nasıl kaldıracaklarını ise kara kara düşündürmektedir eğer bu ekinler bir an önce biçilmez ve un haline getirilip piyasaya sürülmezse şuan ki fiyatı 400 TL olan bir çuval un 750 TL’ye çıkacak ve buda önümüzdeki süreçte ekmek fiyatlarına yansıyacaktır dolayısıyla çiftçilerimiz topraklarını ve ekinlerini elle işleyemeyeceklerine göre biçerdöver-patos kiralamak mecburiyetindedir.  Devletimizin acil olarak tedbir almasını Tarım İl Müdürlükleri bünyesinde, Motorlu-motorsuz, Patos ve Biçerdöver vs. gibi yeterli miktarda tarım ekipmanlarını temin ederek bunları kullanacak operatörlerin yetiştirip kendi bünyesinde istihdam etmesi gerekmektedir. Yine çiftçilerimize ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize elektrik, mazot, gübre, saman ve arpa desteği ile banka ve kooperatiflere olan borçların faizleri silinerek ana paranın tekrardan yapılandırılması girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve çiftçilerin önünün açılması son derece hayatidir, elzemdir” dedi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN