Geven Balı tescil belgesini aldı 

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından lezzeti tescillenen Elazığ Geven Balı düzenlenen törenle tescil belgesini aldı.  Arı Yetiştiricileri Birliğinin Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurusu sonucunda Elazığ Geven Balı markası coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. 

PAYLAŞ
Elazığ Detay Haber - Gülşah Altaş

Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle “Coğrafi İşaretli Elazığ Geven Balı” tescil belgesini aldı. Coğrafi işaret tescil belgesinin takdim edildiği programa Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Şerbet, AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Sivrice Belediye Başkanı Turgay Gündoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, ETSO Meclis Başkan Vekili Kenan Ulavur, siyasi parti ve STK temsilcileri, arı yetiştiricileri ve bal üreticileri katıldı. Elazığ genelinde geven balı üretildiğini aktaran Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, pazar sorunun çözüme kavuşturulduğu ifade etti. ETSO Meclis Başkan Vekili Kenan Ulavur, geven balının önemine dikkat çekti. Ulavur, “İnsan beslenmesinde önemli olan proteinlerin temel taşı olan prolin miktarı Elazığ geven balında Türk gıda kodeksinde en az 300 olması gerekirken Elazığ geven balında 700 ile 1000 arasında çıkmıştır. Bu bir kalitenin olmazsa olmazıdır”  dedi. 

Geven Balı tescil belgesini aldı 

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, arı üreticilerine yapılan desteğin artacağını kaydetti. 
Müdür Kılıç, “İlimizde ve ülkemizde arıcılığın ve bal üretiminin artırılması noktasında gerekli desteği vermekten hiçbir zaman çekinmedik. İlimiz son beş yılda 6 milyon 125 bin TL’lik bir destek almışız. Tabi ki imkanlar ölçüsünde artıyor ve her gün ölçüsünde artıyor. Burada arı ve kovan noktasında desteklerimiz devam ediyor. Üretimimizi arttırmak zorundayız. Önemli olan bir noktaya, çıtaya çıkmak değil o çıtada kalabilmektir. Ben bunu yerli üreticilerimizde görüyorum. Arılar bizim için üretiyor. Çiftçi kardeşlerimiz bizim için üretiyor. Bizde cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi siz üretin yeter diyoruz” dedi. Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe, coğrafi işaretin ürünün markalaşmasına katkı sağladığını ifade etti. Başkan Kızıltıpe, “Arıcılık sektöründe büyük firmalar var. Belki binlerce ton üretiyorlar. Ülkenin her yerine ulaşabiliyorlar ama 50 kilo üreten biride var. Bu coğrafi işaretin amacı en küçük üreticiye kadar o özel ürünü üretiyorsa onun markalaşmasına bir katkı sağlamak. Onun piyasasına katkı sağlamak” dedi. 
Elazığ’ın sahip olduğu coğrafi işaretin 7’e yükseldiğini ifade eden Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, üretimin her türlüsüne önem verdiklerini kaydetti. 

Geven Balı tescil belgesini aldı 

TORAMAN: BİZ ÜRETİMİ ÖNEMSİYORUZ 

Vali Toraman, “Keven balı ile 6 olan coğrafi işaretli ürünümüz 7 oldu. Aday ürünlerimiz incelemesi süren ürünlerimiz var inşallah bu ürünler giderek artacak. Her zaman söylüyorum bir zenginliğe işaret. Türkiye gerçekten cennet gibi bir ülke imkanları ve sahip oldukları doğal güzellikleri ile Elazığ’da öyle. Birde bunun yanına çalışkan gayretli üreticiler olunca vatandaşlarımız eklenince ortaya güzel neticeler çıkıyor. Bu sene tarımsal üreticilikte hayvansal üreticilikte dahil olmak üzere ve diğer yan sektörlerde de baktığımızda güzel bir sezon geçirdik bereketli bir yıl oldu. Biz üretimi önemsiyoruz. Üretimin her çeşidini tarımsal alanda da hayvancılıkta da diğer sektörde üreticilerimizin her zaman yanındayız. İlgili kurumlarımız eğer eksiklik varsa onlara gidermeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Elazığ’ın en eski arıcılarından biri olan bal üreticisi Cemil Dönmez de, Elazığ geven balının Türkiye’de bir numara olduğunu söyledi.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN